Hiszpańskiej przygody z Erasmusem ciąg dalszy

Dzień rozpoczęliśmy od spotkania z hiszpańskim szefem kuchni, właścicielem restauracji wyróżnionej najważniejszą nagrodą w świecie kulinarnym - gwiazdką Michelina, Xantym Eliasem. Szef Xanti Elias jest celebrytą, znanym z programów telewizyjnych. Jego pokaz w szkle by dużym wydarzeniem lokalnym, o czym świadczyła obecność prasy i trzech stacji telewizyjnych. Warsztaty te zaszczycił swoją obecnością inspektor oświaty w dystrykcie Huelva. Xanty Elias opowiedział o swojej pracy, w której stara się tworzyć nowe, niepowtarzalne dania z lokalnych produktów. Szef Elias podkreślił wpływ bioróżnorodności regionu na dietę mieszkańców regionu i tworzonych przez niego potraw. Dla uczestników warsztatów przygotował ekologiczne, typowe danie z Hulvey oraz danie zainspirowane plażą i wodą morską.

Po wrażeniach kulinarnych udaliśmy się do jednego z miejscowych parków, gdzie uczestniczyliśmy w warsztatach - grze terenowej przygotowanej przez gospodarzy. Podzieleni na 4 – 5. osobowe grupy, trzymając w rękach mapę szukaliśmy ukrytych na terenie parku dzieł – reprodukcji sześciu obrazów przedstawiających bioróżnorodność w kulturze – architekturze, malarstwie i innych dziedzinach sztuki. Po odnalezieniu ukrytych „skarbów” każda z grup odgadywała z jakiego kraju pochodzą obrazy oraz zdjęcia. Po powrocie do szkoły wzięliśmy udział w warsztatach , których celem było stworzenie z odnalezionych materiałów fotogalerii pt. " Bioróżnorodność w literaturze, muzyce i sztuce". Galerię tę zamieściliśmy na platformie eTwinning. Jest to jeden z ważniejszych produktów naszego projektu.




Ostatnie posty
Archiwum
Podążaj za nami
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • Flickr Social Icon
  • YouTube Social  Icon
rodo.jpg